Plugga i Kanada vs Sverige

Nu har jag alldeles strax varit i Kanada i en månad! Tiden går så fort! Jag stannar här tills den 7 december och då åker jag till Brandon igen och stannar i USA i en månad. Jag har bara hemtentor att skriva och ska skriva de två sista i USA och bara skicka in online när jag är klar! Tänkte skriva lite idag om hur det är att plugga här i jämförelse med Sverige samt vad det är jag pluggar här! I Sverige läser de flesta en kurs i taget, undantaget om man läser tekniskt eller när jag hade Engelska i lärarprogrammet, då har man flera i taget. I Kanada läser man 3-5 kurser samtidigt. Jag läser fem kurser. Kurserna här är 1 timme och 20 min långa och jag har de två dagar i veckan vid samma tid och i samma klassrum. Hemma kan tider och klassrum variera varje vecka. Jag gillar den strukturen här och blir mer av en bra rutin här. En av mina kurser är dubbeltimme på måndagskvällar så den är extra lång.

I Kanada börjar de flesta plugga på universitetet direkt efter gymnasiet. Alla är 18 år gamla och vissa kanske bara är 17. Hemma tar nog de flesta en paus från gymnasiet och väntar med att plugga. Här börjar de flesta tidigt för att deras föräldrar betalar och bestämmer tillsammans med deras barn vad hen ska plugga. En del får stipendium och då måste man plugga direkt.

University of Waterloo är ett jättestort campus. Från där jag bor som är off-campus men bara på andra sidan vägen tar det nästan 20 min att gå till lektionen jag har först på tisdagar. Skolan har 6 Tim Hortons caféer, Starbucks och flera andra caféer samt Subway och sushi ställen. Skolan har ishockey rink, simhall och footbalfield. Skolan har olika klubbar man kan gå med i, i Sverige är allt som har med studentlivet att göra organiserat utanför skolan och univeristetet är inte den som ansvarar. Här var orientation arrangerat av skolan men hemma är nollningen i regi av studentföreningar.

Här bor de flesta på campus det första och/eller andra året. Jag tycker jag bor i princip på Campus för det är på andra sidan vägen av campus och studentboendena på campus har minst lika lång promenad från mitten av campus till sina boenden.

I en del kurser verkar nivån vara längre än i Sverige. Jag tror att univeristetet här är som en förlängning av gymnasiet. Om man vill bli läkare måste man ha en fyraåring kandidatexamen innan man kan plugga till läkare. Samma gäller jurist. Programmen här är ganska generella inom sin fakultet. Många har konstiga kombinationer och man blir ingenting av att plugga det. Man bara får sin kandidat. I en av mina kurser har flera huvudämnet "retorik, engelska och teater". Vad blir man av det egentligen? Inget skulle jag tro. En av mina kompisar, Lina, hon läser maskinteknik och hon tar en masterkurs och där var mattenivån som i gymnasiet för henne. I några av mina kurser är de flesta 18 eller 19 år gamla, så jag är betydligt äldre än de i mina kurser.

De kurser jag läser nu är The Use of English, Digital Lives, Social Media, Rhetorical Theory & Criticism & Intro to Women's Studies. De två första och Womens studies är första års kurser och de andra är andra års kurser. Det fanns inte så många kurser att välja bland för mig så det fick bli några där nivån ibland är lite för enkel. En annan sak är att i varje kurs är betyget uppdelat i procent. En uppgift kan vara värd 20% av betyget och närvaro är 15%. Hemma är det oftast bara en tenta som avgör ens betyg. Här är det massor med olika delar som gör upp betyget!

The Use of English är en engelskakurs där det är repetition av grammatik, skrivuppgifter och läsuppgifter. Digital Lives är en kurs som är typ som sociala medier kursen, de är så lika. Det handlar om allt som har med media och våra liv online att göra. Samma gäller Social media. Retorik är en intressant kurs där vi lär oss om konsten att tala och övertyga.

Skärmavbild 2017-09-30 kl. 14.40.58.png

Såhär ser mitt schema ut! Har inga lektioner på fredagar!