Det här med IBS

Idag är det en sån dag igen, en dålig dag med IBS. Trots att jag gör allt för att må bra så blir jag inte bättre. IBS står för Irritable bowel syndrome och på svenska heter det irriterad tarm.  IBS innefattar många olika symtom så som trög/lös mage, gaser och uppsvullen mage. Jag tror att jag har haft IBS sedan gymnasiet men det är det senaste året det har varit riktigt illa. Det började med att jag en dag fick otroligt ont i magen, det kändes som mensvärk x 1000. Jag gick till vårdcentralen men de sa bara att jag skulle vila och dricka vatten. Jag gick sedan dit flera gånger utan att få någon hjälp alls. Jag fick rådet att undvika lök och motionera. Som att det ska lösa alla problem. Jag har drabbats mest av uppblåst mage och trög mage. När det har varit som värst så har ingenting fungerat i magen på fem till sju dagar och det har gjort ont. Nu är det inte lika trögt längre men den uppblåsta magen är kvar. För ett par månader sen gick jag till en som utövar alternativ medicin. Nu tänkte jag att detta var enda utvägen för att jag inte fick hjälp på vårdcentralen. Nu har jag fått några örtmediciner som ska hjälpa samt att jag undviker mjölkprodukter, vete och råg. Även om jag äter sådant jag tål så kan jag reagera på vad som helst, vilket är jobbigt när man verkligen försöker att bli bättre! Jag tror att det har blivit en liten förbättring men överlag är det ganska dåligt fortfarande. Ibland är magen så svullen att jag ser gravid ut.

Stress är en stor faktor vid IBS. Jag vet att jag är väldigt stressad och försöker att göra saker som är roliga och lugnande. Det kan vara att ta ett bad, en powernap eller se ett avsnitt av en serie på Netflix. Jag hoppas att nu när terminen snart är slut så kommer magen att bli lugnare. Min sista lektion är på måndag och sen är det hemtentor i tre veckor. Hemtentor för mig känns bättre än salstentor då de kan stressa upp mig rejält.

Det kommer att bli fler inlägg om IBS och jag längtar tills det blir ett inlägg när jag äntligen kan säga att jag är bra igen!